HFW: Benito Santos

Winter is showing it's nasty side here in the cold north. Summer is now only a beautiful memory. Winter is full of feeling as was the shows at Helsinki Fashion Week last summer. Let's go a few months back in time and recall the Benito Santos' runway show that was full of feminine silhouettes.

July 2016. It’s hot and summery in Helsinki. I arrived to Suomenlinna on a ferry a couple of hours ago. I’ve already seen the magnificent Lake show. The air is salty and sun warms my back through the black dress I’m wearing.

When the first models step on the runway the only word I can think of is wow. The pieces are strong and full of interesting details. My eyes wander from piece to piece as I try to pick my favourite. The whole show is a festival of pale colors which I’m generally not a fan of. But then again, maybe after all.

The fast paced and intense show is soon over and I’m left excited and daydreaming. Inspired by the light colors I went and bought some ivory colored fabric. Just to give them a chance.

Talvi näyttää karuimpia puoliaan kylmässä pohjoisessa. Kesä on enää pelkkä kaunis muisto. Talvi on täynnä tunnelmaa ja tunnelmaa oli täynnä myös kesällä järjestetyn Helsinki Fashion Weekin näytökset. Palataan ajassa hieman taaksepäin ja muistellaan muotiviikon toista päivää ja päivän toista näytöstä, joka oli Benito Santosin naisellisia siluetteja huokuva show.

Heinäkuu 2016. Helsinki on kuuma ja kesäinen. Olen saapunut Suomenlinnaan lautalla muutamaa tuntia aikaisemmin. Takana on jo yksi hieno näytös, Lake. Ilma on suolainen ja aurinko lämmittää selkääni mustan mekon lävitse.

Kun ensimmäiset mallit astelevat esiin, ajatukseni voi kiteyttää yhteen sanaan ja se sana on vau. Vaatteet ovat ryhdikkäitä ja niissä on paljon kiinnostavia yksityiskohtia. Silmäni vaeltelevat vaatteesta toiseen ja pääni ei osaa valita vain yhtä suosikkia. Koko näytös on vaaleiden värien juhlaa ja itsehän en tule toimeen vaaleiden vaatteiden kanssa. Mietin, että ehkäpä sittenkin.

Nopea ja tiivistunnelmainen näytös oli hetkessä ohitse ja se jätti jälkeensä innostuneen ja haaveilevan olon. Vaaleista vaatteista inspiroituneena ostin vaaleaa kangasta. Ihan vain siksi, että vaaleat värit ansaitsevat mahdollisuuden.

19 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top Leave a commment